logo przewodnik sudecki
logo horsky

Przewodnik Sudecki

Pilot Wycieczek

Damian Sadowski

tel. +48 661692613

logo małe

Sudety Zachodnie

 

Sudety Zachodnie

 

 * 🇨🇿 Browar Konrad / Pivovar Vratislavice Konrad *

 

* 🇨🇿 Browar Konrad *

✅ Współrzędne: 50.75313807192816, 15.089371996736595

✅ Dojazd – nawiguj

✅ Pasmo: Kotlina Żytawska – Czechy

🟢 Za początek browaru w Vratislavicach nad Nisou (obecnie część Liberca od 1980 r.) uważa się wypuszczenie akcji założycielskich w 1872 r. Informacja o aukcjach ukazała się w Libereckiej gazecie „Reichenberger Zeitung”. Po rozsprzedaniu akcji, wiosną 1873 r. rozpoczyna się budowa browaru. Po niespełna roku, 24 stycznia 1874 r. browar zostaje uroczyście otwarty. Pierwsze uwarzone piwo w nowym browarze rozlane zostało już po czterech miesiącach. W pierwszym roku produkcja piwa osiągnęła dość duże ilości bo aż 34680 hl. Właściciele browaru od razu rozpoczęli promocję piwa w regionie. Przy browarze powstaje restauracja umożliwiającą wycieczkom odwiedzającym region degustację warzonego trunku.  

Po początkowym sukcesie 18 kwietnia 1877 roku walne zgromadzenie akcjonariuszy zadecydowało o wstrzymaniu produkcji piwa. Powodem wstrzymania warzenia piwa były straty finansowe spowodowane spadającą sprzedażą, duża konkurencja na rynku oraz słabe w poprzednim roku zbiory chmielu. Likwidację browaru powierzono komitetowi likwidacyjnemu, w którego skład wchodzili najbardziej wpływowi akcjonariusze. Obiektem zainteresowała się wówczas rodzina Ginzkey z Vratislavic która była właścicielem sporej fabryki dywanów. Po ponownym uruchomieniu browaru w 1887 r. wyprodukowano 77643 hl tego złotego trunku. Wynik ten był imponujący ponieważ tylko browar w Pilźnie wyprodukował w tym roku więcej piwa.

W kolejnych latach browar w Vratislavicach systematycznie był rozbudowywany i modernizowany, m.in. wybudowano bocznicę kolejową, rozbudowano zbiorniki na lód oraz wprowadzano nowoczesne maszyny. Dzięki tym zmianom w 1896 r. browar wyprodukował 131 040 hl piwa. Stając się szóstym pod kątem wielkości browarem w Czechach.    

Ważną datą jest rok 1891, w którym to 1 października browar wizytował sam cesarz Franciszek Józef I.  

Przełom XIX i XX w dla browaru to pasmo sukcesów. Piwo warzone w Vratislavicach zdobywa liczne nagrody m.in. nagrodę honorową Izby Handlowej w Libercu (obchodní a živnostenské komory v Liberci), nagrodę w Wiedniu, nagrodę honorową Stowarzyszenia na rzecz Poprawy Gospodarki i Rolnictwa Ziem Czeskich (Spolku pro zvelebení hospodářství a zemědělství v zemi české) w Zittau. Najcenniejszą jednak nagrodą był medal przyznany w 1906 r. na międzynarodowej wystawie sztuki kulinarnej pod patronatem Marie Josefy w Wiedniu.

Kolejnym przełomowym rokiem dla browaru był rok 1908 kiedy to 31 sierpnia  powstała nowa spółka RMGB (Reichenberg-Maffersdorfer und Gablonzer Brauereien Aktien-Gesellschaft w Maffersdorfie). Połączono wówczas dwa browary Browar Vratislavice z pobliskim browarem z  Jablonca nad Nisou (Liberecko-vratislavické a jablonecké pivovary a.s. Vratislavice). Celem stworzenia nowej firmy przede wszystkim był przepływ kapitału, produkcja i dystrybucja obu browarów pozostała odrębna. Dokonano wówczas również kolejnych modernizacji browaru i tak w 1909 r. zainstalowano automatyczny transport jęczmienia z wagonów do słodowni, w 1910 r. zbudowano zakład do produkcji sztucznego lodu, a w 1911 roku wprowadzono nowoczesne chłodzenie piwnic do leżakowania. 

Po zakończeniu I Wojny Światowej i powstaniu Czechosłowacji (1918 r.) powoli stagnacja gospodarki wywołana wojną zanikała. Browar po raz kolejny został rozbudowany. W 1922 r rozbudowano piwnice do leżakowania oraz zamontowano w nich betonowe zbiorniki z chłodzeniem wewnętrznym. W 1927 r. zainstalowano kocioł parowy oraz rozbudowano rozlewnię złotego napoju. Upadek giełdy nowojorskiej (1929 r.) przyczynił się do spowolnienia prac przy modernizacji browaru. Utracono wówczas wszystkie zagraniczne rynki zbytu. Sytuacja poprawiła się tuż przed wybuchem II Wojny światowej. W 1937 r. wybudowano m.in. nowy budynek bramny i drogę do zakładu, a w 1938 roku do browaru dobudowano nową kadź.

Podczas II Wojny Światowej, po aneksji Sudetów przez  III Rzeszę Niemieckiej browar zaczął funkcjonować jako niemiecki, wymieniono wówczas większość pracowników na Niemców, dodatkowo w browarze pracowali jeńcy wojenni. W latach 1939-1941 przebudowano słodownię oraz zainstalowano nowy kocioł parowy. Warzono wówczas piwo 3 °, 10 ° przed wszystkim dla niemieckiej armii. 

Po II Wojnie Światowej utworzono spółkę Severočeské pivovary, do której należał także Vratislavicki browar. W 1989 r. uruchomiono linię produkcyjną z rozlewnią butelek o wydajności 15000 sztuk na godzinę. Linia ta funkcjonowała do 1989 r.  Browar kilkakrotnie był przebudowywany m.in. w 1976 r. oraz 1979 kiedy oddano do użytku nowe kadzie fermentacyjne i zbiorniki do przechowywania drożdży. Natomiast w 1986 r. zakończono budowę nowej piwnicy, która została wyposażona w 21 sztuk kadzi ze stali nierdzewnej.

W 1983 r, browar częściowo spłonął (kotłownia oraz centralny system dystrybucji pary i magazyny zastępcze) nie przerwano jednak produkcji piwa i napojów bezalkoholowych. 

W 1985 r browar rozbudowano o fabrykę sody w której produkowano i rozlewano napoje bezalkoholowe. 

Po roku 1990 większość fabryk w Czechosłowacji zaczęto powoli prywatyzować. Browar w  Vratislavicach również stopniowo przechodził w ręce prywatne. Początkowo powstało przedsiębiorstwo państwowe Pivovary Vratislavice następnie Pivovary Vratislavice nad Nisou., a jesienią 1992 sprywatyzowane go metodą kuponu.

W 1996 r. 55% udziałów w browarze przejęła brytyjska firma Bass International Brewers. Bass IB kontrolował również inne browary, łącząc je wszystkie w jedną spółkę Pražské pivovary, a.s. z siedzibą w Pradze. Głowna produkcja eksportowana była do Wielkiej Brytanii, Niemiec, Szwajcarii, Ukrainy i USA.

W 1998 r. spółka podjęła decyzję o zamknięciu browaru. Likwidacja nastąpiła z 25 maja z godziny na godzinę! Popołudniowa zmiana nie została już dopuszczona do pracy.

Po równo dwóch latach, 25 maja 2000 r. Browar w Vratislavicach wznawia działalność. Właścicielem jest firma Hols a.s. Zmianie ulega również stara nazwa Browaru Vratislavice do której prawa zachowała poprzednia spółka Pražské pivovary. Nowa nazwa, Konrad,wywodzi się od imienia brata króla czeskiego Vratislava, który po śmierci króla przejmuje władzę na tych terenach.

Obecnie Vratislavicki browar oferuje czternaście rodzajów piw Konrad, w tym oryginalne piwo czerwone oraz piwo Svatopavelský, które warzone jest według oryginalnej receptury z początku XX wieku.

Browar Konrad również zdobywa podczas konkursów liczne nagrody co potwierdza wysoką jakość warzonego piwa.

© 2023 Damian Sadowski         Używam plików cookie!

logo małe