logo przewodnik sudecki
logo horsky

Przewodnik Sudecki

Pilot Wycieczek

Damian Sadowski

tel. +48 661692613

logo małe

przyroda Sudetów

 

przyroda Sudetów

 

 * Dzięcioł Duży *

 

* Dzięcioł Duży *

Występowanie: w Europie i Azji Północnej oraz północnej Afryce. Zamieszkuje niemalże w każdym rodzaju lasu ze starodrzewem które zapewnia mu obfitość pokarmów.

Nazwa łacińska: Dendrocopos major

Lokalizacja zdjęcia: Rudawy Janowickie

⚠️ Ochrona w Polsce: w Polsce objęty ochroną gatunkową ścisłą

Dzięcioł Duży

🟢 Dzięcioł duży jest największym przedstawicielem tego gatunku, jaki możemy spotkać w Sudetach. Liczba podgatunków dzięcioła dużego zależnie od badań i autorów waha się od 14 do 30.

Dzięcioł duży jest średniej wielkości ptakiem, o długości ciała od 21 do 25 cm i rozpiętości skrzydeł od 25 nawet do 40 cm, z charakterystycznym upierzeniem czarno-białym z jaskrawoczerwonym podbrzuszem. Cechą szczególną u samców jest jasnoczerwona pręga na tylnej części głowy.   

Odgłosem typowym dla dzięcioła dużego jest twardy, metaliczny krzyk „kik kik” oraz bębnienie dziobem w pnie drzew co związane jest przed wszystkim ze sposobem zaznaczania rewiru przez samca oraz tym że jest gotowy do godów. Bębnienie to słyszalne jest z dużej odległości i jest charakterystyczne, dość szybkie bo ok. 10 -16 uderzeń na sekundę i nie można pomylić go z innymi odgłosami innych dzięciołów, które są znacznie wolniejsze.

Podstawową dietą tego ptaka są owady „wykuwane” w pniach drzew (larwy chrząszczy i motyli, pędraki drzewne, jak kornik drukarz, szczeliniak sosnowiec, czy trociniarka czerwica), chodzące po roślinach oraz łapane w locie. Czasami ich „łupem” padają również jaja a nawet pisklaki innych ptaków. W zimowej porze przed wszystkim dzięcioł duży żywi się nasionami szyszek sosny i świerka, buczyny oraz żołędziami dębów. 

Okres lęgowy dzięcioła dużego przypada na początek maj. Jaja (najczęściej od 4 do 7) składane są w wykutej wcześniej dziupli o długości kilkunastu cm w dół poniżej wlotu. Wysiadywane są przez oboje rodziców ok 10 -12 dni. Wyklute pisklęta, wiecznie głodne, szybko rosną. Dojrzałość osiągają po ok 20 -25 dniach. Po opuszczeniu gniazda przez pewien czas nadal są one dokarmiane. Ciekawostką jest to że najczęściej co roku powstaje nowa dziupla której budowa trwa ok 2 -3 tygodni.

© 2023 Damian Sadowski         Używam plików cookie!

logo małe