logo przewodnik sudecki
logo horsky

Przewodnik Sudecki

Pilot Wycieczek

Damian Sadowski

tel. +48 661692613

logo małe

przyroda Sudetów

 

przyroda Sudetów

 

 * Kopciuszek zwyczajny *

 

* Kopciuszek zwyczajny *

✅  Występowanie:  Europa i Azja

Nazwa łacińska: Phoenicurus ochruros

Lokalizacja zdjęcia: Kotlina Jeleniogórska

⚠️ Ochrona w Polsce: gatunek objęty ochroną gatunkową

kopciuszek

🟢 Kopciuszek zwyczajny to gatunek małego ptaka częściowo wędrownego ( do Polski przylatuje w marcu i kwietniu, odlatuje we wrześniu i październiku, jednak w niektórych rejonach Europy nie migruje)  z rodziny muchołówkowatych. Wielkością zbliżony jest do wróbla osiągając długości ciała 14-16 cm i rozpiętość skrzydeł 23-26 cm. Samce w szacie godowej przybiera kolor czarny z białym lusterkiem na skrzydle i przejaśnieniem na podogoniu i dolnej części brzucha. Głowa ptaka wygląda jak by była okopcona co dało asumpt nazwy Kopciuszek. Samica jest skromniej  ubarwiona, ma dość jednolite upierzenie szarobrązowe. Cechą wspólną jest rdzawy kolor kupra i ogona. Główną dietą Kopciuszka są owady i inne drobne bezkręgowce upolowane na powierzchni ziemi.

Kopciuszek niegdyś zamieszkiwał wyłącznie górskie rejony środkowej i zachodniej Europy oraz środkowej Azji, a gniazda zakładał na skałach. Obecnie uległ synantropizacji. Najchętniej zamieszkuje zabudowania, ruiny, a nawet tereny silnie zurbanizowane. Gniazdo buduje samica w miejscach osłoniętych od góry (np. szczeliny w budynkach, okapy dachów itp.) Wysłane jest różnorodnym materiałem jak włosiem, piórami czy wełną.

Okres lęgowy trwa od kwietnia do lipca, wówczas Kopciuszek zazwyczaj wyprowadza dwa lęgi, składając od 4 do 6 białych, wydłużonych jaj. Czasem jaja są zabarwione na niebiesko lub pokrywają je słabo widoczne brązowawe plamki. Po 12-14 dniach wysiadywania wykluwają się pisklaki, następnie wykarmione przez oboje rodziców młode ptaki opuszczają gniazdo po 12-16 dniach.

© 2023 Damian Sadowski         Używam plików cookie!

logo małe