logo przewodnik sudecki
logo horsky

Przewodnik Sudecki

Pilot Wycieczek

Damian Sadowski

tel. +48 661692613

logo małe

przyroda Sudetów

 

przyroda Sudetów

 

 * Sikora czarnogłówka *

 

* Sikora czarnogłówka *

Występowanie: Europa z wyjątkiem południowo-zachodnich i południowo-wschodnich części oraz znaczne obszary Azji. W Polsce jest nielicznym ptakiem lęgowym, częściowo osiadłym. Sikorka ta preferuje bory iglaste, a spotkać ją można także w lasach mieszanych oraz podmokłych zaroślach.

Nazwa łacińska: Parus montanus

Lokalizacja zdjęcia: Rudawy Janowickie

⚠️ Ochrona w Polsce: w Polsce objęty ochroną gatunkową ścisłą

Sikora czarnogłówka

🟢 Sikora czarnogłówka (czarnogłówka, czarnogłówka zwyczajna, sikora czarnogłowa) to niewielki ptak z rodziny sikor. Charakteryzuje się przede wszystkim dużą głową i grubą szyją. Upierzenie tej sikory z wierzchu jest szare, od spodu białawe. Na głowie znajduje się matowa, czarna czapeczka schodząca na kark. Na szyi znajduje się spory, czarny krawat. Skrzydła czarnogłówki posiadają jasną warstwę w postaci niewyraźnego białoszarego lusterka.

Czarnogłówka osiąga długość około 11 – 12 cm, a rozpiętość ich skrzydeł wynosi 17–20,5 cm. Gatunek ten stanowi wyjątek spośród sikor, jako jedne wykuwają samodzielnie dziuple (bardzo rzadko zdarza się to również u sikory ubogiej), będąc dziuplakiem pierwotnym, podobnie jak dzięcioły.

Sikorę czarnogłówkę bardzo łatwo pomylić z sikorą ubogą (Poecile palustris).

Sikora ta gniazduje najczęściej raz w roku w okolicach kwietnia i maja. Gniazdo swoje zakłada w płytkiej, czasem wykutej przez siebie dziupli z wąskim otworem wejściowym. Gniazdo zbudowane jest z mchu, wraz z domieszką traw, sierści, wełny i włosia. Zazwyczaj sikora ta składa od 7 do 9 jaj w kolorze białym w rdzawoczerwone plamki. Jaja wysiaduje tylko samica, która w tym czasie dokarmiana jest przez partnera. Młode wykluwają się po 13-15 dniach, a gniazdo opuszczają po 17-20. Pisklęta po opuszczeniu gniazda nadal przez pewien czas dokarmiane są przez rodziców.

Głównym pokarmem sikory czarnogłówki  są owady i pajęczaki żyjące na gałązkach i liściach drzew. Jesienią i zimą natomiast jagodami i nasionami. Podczas poszukiwania pokarmu często zawisa na gałązkach brzuchem do góry.

© 2023 Damian Sadowski         Używam plików cookie!

logo małe